2014. június 6., péntek

Online gépelgetés

Az internet számtalan lehetőséget kínál a gépírással való ismerkedésre. A gépírás hasznos és már-már alapvető tudás az extrán modern világunkban, ezért én csak bátorítani tudok mindenkit, hogy kutasson ingyenes, online (internet kapcsolatot igénylő) vagy offline (otthoni gépről, internet nélkül is működő) a lehetőségek iránt. Minél változatosabban tudunk gyakorolni, annál jobbak lesznek az esélyeink a munkaerőpiacon (felvételnél is kevésbé ijedünk meg). Az oldalak szerkesztői általában saját igényük szerint formálják a stílust, kevesen figyelnek az eltérő igényekre. Például az idősebb korosztálynak már csak nagyobb, átláthatóbb betűtípussal olvasható a gépelendő szöveg.

Most épp egy ilyen oldalt mutatok be, ahol bár remekül lehet "betanuló" leckéket venni online, de sajnos a betűtípusban nem gondoltak a gyengébben látókra. Akinek mégis megtetszik az oldal, és szívesen írna teszteket, de küszködik az apró (és még ráadásul vastagított) betűkkel, azt javaslom, a jobb felső sarokban választható internetbeállítások között az oldal méretét nagyítsa meg. (A fiatalság biztosan tud ebben segíteni.)

Az oldalon a jobb egérgombbal kattintva felugrik a "fordítás magyar nyelvre" lehetőség egy hosszú listában. Ha a menüket nem tudjuk értelmezni, klikk ide, majd ha választottunk, állítsuk vissza az eredeti nyelvre, mert a teszt-szöveget is "lefordítja". [Ez általános szabály, ha idegen nyelvű oldalon császkálunk.]

Type Online angol oldal látogatottsága napi kilencezer fő feletti. Az oldalt felmérve jól érezhető, hogy az kezdetleges (talán egy programozó iskola vizsgafeladataként készült), éretlen még, de hátha fejlesztik kicsit.


Előnyök, hátrányok


Az oldal előnye az ingyenesség mellett, hogy folyamatos szöveget kínál, nem túl bonyolult a rendszere, sőt az alapoktól ad leckéket. Jó benne, hogy a gyakorlószövegben akár igen nehéz fokozatot is választhatunk.

Az oldal hátránya az igen rossz betűtípus-választás mellett, hogy csak angol nyelvű tesztszöveg érhető el, az sem túl nagy választékban, s hogy az eredményünket nem menti (nincs háttérkapacitás). Nem lehet "versenyezni" sem más játékosokkal.

Ami viszont a második legcsúnyább hibája, hogy a tesztszöveg legépelése után nem áll meg automatikusan, hanem nekünk kell egy záró ikonra kattintanunk. Vagyis a végeredmény rosszabb lesz, mint a valós eredmény. Viszont mivel ez az oldal kizárólag a gépírással való ismerkedésre, bemelegítésre és egyszerű, gyors gyakorlásra szolgál, lényegében nincs jelentősége annak a pár másodperces veszteségnek.

Számomra a legzavaróbb azonban, hogy a gyakorlatokban (sajnos épp a legfontosabb lépéseknél) a leírandó szöveggel haladva, mikor szóköz érkezik, hirtelen SPACE feliratra vált a szóköz. Ez súlyos hiba.

További előnye, hogy a szöveget kizárólag a végén értékeli, és megmutatja, melyik szóban hibáztunk. Nem zavar a jelzése írás közben, ezáltal megtanít arra is, hogy megbízzunk magunkban, hiszen utóbb már csak a végeredményt látjuk, vagyis tudnunk kell, hogy jó az, amit csinálunk.

Summázva:  
Ezt az oldalt a folyamatos szövegek egyéni gyakorlására ajánlom gépírni már tudók számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése